Czas trwania nauki: 3 semestry |
Kwalifikacje: BPO.01 – Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy |
Kod zawodu: 325509 |
OPIS KIERUNKU
Technik Bezpieczeństwa i Higieny Pracy nadzoruje pracę w zakresie BHP w Firmach. Przygotowuje dla zakładu pracy analizy dotyczące BHP w zakładzie oraz propozycje usunięcia występujących zagrożeń. Bada również przyczyny wypadków przy pracy oraz prowadzi ich rejestr. Sporządza dokumentacje w zakresie BHP.
Współpracuje ze służbą zdrowia w zakresie badań oraz profilaktyki zdrowotnej pracowników, ze służbą pracowniczą, Społeczną oraz Państwową Inspekcją Pracy oraz innymi komórkami wewnętrznymi zakładu w sprawach BHP. Prowadzi szkolenia wstępne nowo przyjętych pracowników i instruktaże stanowiskowe.
UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE PO UKOŃCZENIU KIERUNKU
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik bezpieczeństwa i higieny pracy potrafi:
- stosować aktualne przepisy prawne dotyczące wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy,
- stosować zasady ergonomii przy projektowaniu i korygowaniu elementów stanowiska pracy,
- oceniać stopień zagrożenia w danym środowisku pracy,
- oceniać ryzyko zawodowe,
- wykonywać czynności związane z ustalaniem okoliczności, przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych,
- organizować i przeprowadzać szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,
- opracowywać materiały popularyzujące problematykę bezpieczeństwa i
- higieny pracy,
- stosować programy komputerowe w zakresie wykonywania zadań zawodowych,
- wykonywać zadania zawodowe przestrzegając zasad kultury i etyki, a ponadto, w zakresie wykonywanych zadań zawodowych:
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
- stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
- posługiwać się językiem obcym oraz korzystać z obcojęzycznych źródeł informacji,
- organizować pracę małego zespołu