Technik BHP

Czas trwania nauki:  3 semestry
Kwalifikacje: 

BPO.01 – Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy
Kod zawodu:  325509

OPIS KIERUNKU

Technik Bezpieczeństwa i Higieny Pracy nadzoruje pracę w zakresie BHP w Firmach. Przygotowuje dla zakładu pracy analizy dotyczące BHP w zakładzie oraz propozycje usunięcia występujących zagrożeń. Bada również przyczyny wypadków przy pracy oraz prowadzi ich rejestr. Sporządza dokumentacje w zakresie BHP.

Współpracuje ze służbą zdrowia w zakresie badań oraz profilaktyki zdrowotnej pracowników, ze służbą pracowniczą, Społeczną oraz Państwową Inspekcją Pracy oraz innymi komórkami wewnętrznymi zakładu w sprawach BHP. Prowadzi szkolenia wstępne nowo przyjętych pracowników i instruktaże stanowiskowe.

UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE PO UKOŃCZENIU KIERUNKU

   Posiadacz  dyplomu potwierdzającego  kwalifikacje  zawodowe  w  zawodzie technik bezpieczeństwa  i  higieny pracy potrafi:

  • stosować aktualne przepisy prawne dotyczące wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • stosować zasady ergonomii przy projektowaniu i korygowaniu elementów stanowiska pracy,
  • oceniać stopień zagrożenia w danym środowisku pracy,
  • oceniać ryzyko zawodowe,
  • wykonywać  czynności  związane  z  ustalaniem  okoliczności,  przyczyn  wypadków  przy  pracy  i  chorób zawodowych,
  • organizować i przeprowadzać szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • opracowywać materiały popularyzujące problematykę bezpieczeństwa i
  • higieny pracy,
  • stosować programy komputerowe w zakresie wykonywania zadań zawodowych,
  • wykonywać zadania zawodowe przestrzegając zasad kultury i etyki, a ponadto, w zakresie wykonywanych zadań zawodowych:
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony  przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach  przy  pracy  oraz  w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
  • stosować  przepisy  prawa  dotyczące  prowadzenia  działalności  gospodarczej,  prawa  pracy  oraz  ochrony danych osobowych,
  • posługiwać się językiem obcym oraz korzystać z obcojęzycznych źródeł informacji,
  • organizować pracę małego zespołu
Scroll to Top